ŠTA BISTE TREBALI ZNATI KAO STATISTI, GLUMCI, MODELI?

KASTING je engleska reč koja znači audicija. Na audiciji se biraju glumci, statisti sa zadatkom, a retko statisti. Na temelju vašeg talenta prema glumi i opuštenosti pred kamerom zavisi ishod audicije.Audicije imaju svoje kriterijume, ako što su starosna granica, boja kože, kose, spoljašnji izgled, i sl. Na audicijama se redovno pojavljujte, jer ako niste prošli na 10 audicija ne znači da vas neće angažovati na 11-oj. Obavezno pitajte o kakvom se projektu radi i šta se očekuje od vas. ukoliko se prohtevi osobe koja vrši audiciju kose a sa vašim etičkim. moralnim, verskim, političkim i/ili drugim uverenjima, slobodno odbijte učestvovanje. Niko vam to neće zameriti.

STATISTA je osoba koja se pojavljuje negde u pozadini i koja nema teksta-to su najčešće ljudi koji popunjavaju prostor iza glavnih glumaca, kao napr. publika, prolaznici, gosti restorana i kafića i sl. Statisti treba da rade prema uputstvima režisera, tj, kreću se onako kako im režiser kaže, levo, desno, napred, nazad, ili će samo stajati ili sedeti. statisti uglavnom statiraju u svojoj odeći, osim u posebnim projektima gde treba da budu odeveni po željama naručioca. Tada se za njih nabavljaju kostimi ili se oblače u svoju odeću a po zahtevu osobe koja ih angažuje.

STATISTA SA ZADATKOM je osoba koja ima neki određeni zadatak u određenom kadru. Znači, ukoliko ste angažovani kao statista, a od vas zahtevaju da se napr. sudarite sa glavnim glumcem, to se smatra angažmanom statiste sa zadatkom. Situacije u kojima se statista za zadatkom može naći su bezbrojne. svaka radnja koju od vas traže a da nije samo obično, ranije opiosano statiranje, smatra se statistom sa zadatkom.

NATURŠČIK-GLUMAC AMATER je osoba koja nije profesionalni glumac, tj. nije završila glumačku akademiju. Takve osobe se angažuju na osnovu talenta, i prolaze rigorozne kastinge. Obično se od njih zahteva glumački angažman u raznim şcenama koje moraju naučiti. Tu će vam uveliko pomoći neki glumački kurs, ili osoba koja vas može korigovati i osloboditi treme. Honorari za naturščike su prilagođeni njihovom angažmanu i uvek su veći od honorara statista sa zadatkom.

MODEL je osoba koja je angažovana po posebnom kriterijummu za naručioca. Modeli nisu samo mlade i zgodne osobe, već svaka osoba koja svojim angažmanom prezenuje nešto, najčešće određeni proizvod. Tako model može biti i gospođa od 70 godina koja se pojavljuje na bilbordu i reklamira npr. vitamine ili nešto drugo. Angažman modela je najbolje plaćen.